Cacao in Suriname

Cacao-planten enten en professionaliseren productie in Klaaskreek

Onderaan staan de contactgegevens. Bij vragen kun je ook contact opnemen met Planetary Service (Otto Kroesen) – zie onder contact. Voorbereiding op en supervisie van deze stage gaat in overleg met de opdrachtgever en Planetary Service.

Tan Bun Skrati NV is een kleinschalig cacaoverwerkingsbedrijf te Paramaribo. Vanaf 2010 is zij op de markt en verwerkt uitsluitend Surinaamse cacao van oogst tot eindprodukt, waaronder chocoladerepen en bonbons.

In 1997 sloot de laatste grote cacaoplantage haar deuren, waarmee een einde kwam aan een lange traditie van cacaoverwerken voor de export. Ook verdwenen de cacaobomen in kleine aanplanten op erfen en in tuinen. In 2010 waren de cacaomakers in Paramaribo op één hand te tellen. De overdracht van ouder op kind van het maken van skrati was niet meer vanzelfsprekend. De import van cacao uit een pakje had de skrati vervangen.

Toen Tan Bun Skrati twaalf jaar geleden begon met het maken van cacao waren de cacaobomen moeilijk te vinden. De enkele oude cacaobomen die er nog stonden behoorden meerendeels tot de Trinitario variëteit. Tan Bun Skrati werkt met 6 outgrowers welke allemaal op leeftijd zijn.

In de aanplant te Tijgerkreek zijn sinds 2011 zaailingen geplant en en na 10 jaar zien we grote verschillen in de produktie van de bomen. Sommige bomen dragen 30 vruchten per jaar, andere wel 125. Sommigen vruchten hebben een dikke schil en weinig bonen en anderen hebben weer kleine bonen, die lastig zijn bij de verwerking.

Om de cacaoteelt te professionaliseren is Tan Bun Skrati N.V. de samenwerking aangegaan met Stg Lokeo (Landbouworganisatie Klaaskreek en Omgeving) waar zij in het Klaaskreek West project een cacao educatietuin aanlegt en een start maakt met een cacaoboom kwekerij. Het Klaaskreek West project behelst 150 hectare, waar onder andere 150 kleinlandbouwers een 0,5 hectare zullen bewerken.

Suriname beschikt niet meer over een professionele cacaoboom kwekerij. Dit gegeven bemoeilijkt het om de cacaoteelt te professionaliseren. Middels een kwekerij kan ook de cacao agribusiness gedifferentieerd worden en uitgebreid worden met het beroep van cacaoboomkweker.

De stageplaats die Tan Bun Skrati NV kan aanbieden is ten behoeve van het trainen van kleinlandbouwers te Klaaskreek West in het opkweken van onderstammen, enten van cacaobomen en het bijhouden van een administratie van het kweken.

Leo Heinemannstraat 36, Paramaribo, Suriname
T + 597 458706 , M +597 8878031
tanbunskrati@gmail.com
www.tanbunskrati.com
Ellen Ligteringen
KKF nr: 64047