Gebiedsontwikkeling Ricanau Mofo Suriname

Voor stage of afstuderen:

Het gebied Ricanau Mofo zit midden in het tropisch regenwoud langs de Cotticarivier in Suriname. Het dorp telt nu ongeveer 1500 inwoners en met de plannen die er zijn voor uitbreiding en ontwikkeling zou het binnen 10 jaar kunnen groeien naar ongeveer 5.000-10.000 mensen.
Het gaat om een dorpsgemeenschap die getransformeerd moet worden naar een stedelijke omgeving maar toch met plattelandstrekken, waarbij de Sustainable Development Goals in acht worden genomen.


In de omgeving moet Greenport Ricanau Ricanau Mofo vorm krijgen, een netwerk van agrarische bedrijven, die de drivers moeten worden van de economie in de omgeving en het district Marowijne. Er moet een botanische tuin komen, bedrijfslocaties, woningen, er moet rekening gehouden worden met het water van de Cotticarivier en de kreken, de biodiversiteit.

De Stichting STEORR wil voorkomen dat de groei van de verschillende functies in het dorp in de toekomst chaotisch wordt. Om die reden is er voor geïnteresseerde studenten de volgende opdracht:

  1. Onderzoek welke functies het dorp moet herbergen om te functioneren als groeikern met als economische basis land- en tuinbouw.
  2. Ontwerp een prognose voor de korte termijn (5 jaar) en voor de middellange termijn (15 jaar) met betrekking tot bevolkingsgroei en de ontwikkeling van het ecosysteem van functies en bedrijvigheid.
  3. Maak een ruimtelijk ontwerp (visualisatie) van de verschillende functies in het gebied passend bij de genoemde prognose en passend bij de context en de mogelijkheden van Suriname.

De opdracht kan vanuit Nederland gedaan worden. Vanzelfsprekend is het van toegevoegde waarde ook naar Suriname te kunnen reizen. In beide gevallen bewaakt de Stichting STEORR de communicatie met de partners in Suriname en zorgt voor de begeleiding van de stage-opdracht.

De stage-opdracht is primair geschikt voor studenten bouwkunde, civiele techniek en/of studenten met een oriëntatie op land- en tuinbouw.

Durf je als student/stagiairs deze uitdaging aan? Kan je werken en ontwerpen met input van de lokale bevolking?
We spreken jou dan graag om een basis te helpen leggen voor de toekomst.

Contact:
Rudi Darson
r.darson@gmail.com
https://steorr.com

Otto Kroesen

Cross-cultureel entrepreneurship (TU Delft, gepensioneerd), focus op ondernemerschap voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Ondersteuning van een bemiddeling in projecten. Toepassing van moderne technieken afgestemd op ontwikkelingslanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *